Διαφήμιση για το EBW

Διαφήμιση για το EBW


Μοιραστείτε αυτή την σελίδα

Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Συζητήσεις γενικού περιεχομένου.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ/ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Συντονιστής: PSPGR Moderators

Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό nikomania-$ » Τετ Φεβ 10, 2010 11:24 am

Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση!!!!

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το πόσο κρατάει μια εγγύηση για κάποια ηλεκτρονική συσκευή είπα να κάνω ένα ποστ τον νόμο της ΕΕ για αυτό το θέμα.

Έχουμε και λέμε:
(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 14.1 του 1999) Ως επίσημος αντιπρόσωπος – αποκλειστικός εισαγωγέας θεωρείται αυτός και μόνο αυτός που αναγράφεται στο ειδικό έντυπο Παγκοσμίων Αντιπροσώπων – Εισαγωγέων της εκάστης φίρμας. Αυτό το ειδικό έντυπο οφείλει να βρίσκεται εντός της σφραγισμένης συσκευασίας του προϊόντος και να είναι ευανάγνωστο και γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες.

(Τροποποίηση του Νόμου Παράλληλης Νομοθεσίας 14.1 του 1999) 14.2 του 2002.

Επιτρέπονται πλέον του επίσημου αντιπροσώπου – εισαγωγέα και παράλληλοι εισαγωγείς που θα είναι όμως επίσημα αναγνωρισμένοι από την φίρμα. (κατάργηση μονοπωλίου).(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 16.1 του 1999) Εντός κάθε σφραγισμένης συσκευασίας ενός προϊόντος οφείλει να υπάρχει επίσημο έντυπο παγκόσμιας εγγύησης για το προϊόν.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 16.2 του 1999) Η εγγύηση οφείλει να σφραγιστεί ταυτόχρονα με την αγορά του προϊόντος από τον πωλητή και να δοθεί στον αγοραστή.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 16.2.1 του 1999) Η εγγύηση ορίζεται υποχρεωτικά για όλες τις ηλεκτρονικές ή/και ηλεκτρικές συσκευές σε δύο (2) έτη για προϊόντα που πωλούνται σε κράτη μέλη της Ε.Ε., και σε ένα (1) έτος για προϊόντα που αγοράζονται από κράτη μη μέλη της Ε.Ε. ΠΡΟΣΟΧΗ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί τελωνειακό (οικονομικό μέτοχο) μέλος της Ε.Ε.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 16.2.2 του 1999) Η εγγύηση μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ή δύο (2) έτη εφόσον καταβληθεί έξτρα χρηματικό ποσό που ορίζει η επίσημη αντιπροσωπεία – εισαγωγέας. Περαιτέρω εγγύηση των επίσημων δύο (2) ετών αποτελούν ιδιωτική εγγύηση του πωλητή. ΠΡΟΣΟΧΗ ο επίσημος αντιπρόσωπος – εισαγωγέας δεν είναι υποχρεωμένος να αναγνωρίσει αυτή την ιδιωτική εγγύηση.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 16.2.3 του 1999) Για την αποκατάσταση τυχόν βλαβών απαιτείται υποχρεωτικά το ειδικό έντυπο της εγγύησης και αποδεικτικό της αγοράς του προϊόντος (απόδειξη/τιμολόγιο) για την διαπίστευση μη τέλους του χρόνου κάλυψης της εγγύησης.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 16.2.4 του 1999) Ο επίσημος αντιπρόσωπος – εισαγωγέας (όχι περίπτωση Τροποποίηση του Νόμου Παράλληλης Νομοθεσίας 14.1 του 1999 14.2 του 2002) οφείλει να παρέχει πλήρες service για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει – εισάγει. Αυτός είναι υποχρεωμένος να παρέχει δωρεάν service εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εγγυήσεως. Περιπτώσεις στις οποίες δεν ισχύει πλέον η επίσημη εγγύηση πρέπει να αναφέρονται γραπτώς και με ανάλογα εικονίδια σε ειδικό έντυπο εντός της σφραγισμένης συσκευασίας του προϊόντος.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι

Α. Απουσία ειδικού εντύπου επίσημης εγγυήσεως ή/και απώλεια αποδεικτικού αγοράς

Β. Λήξη χρόνου εγγύησης

Γ. Κακή χρήση προϊόντος από το καταναλωτή (σπάσει, βραχεί, ανοιχθεί, service από μη εξουσιοδοτημένο άτομο, βραχυκυκλωθεί)

Δ. Από τρίτους παράγοντες (πράξης βίας, κλοπή)

Και τέλος κάτι σχετικά με τις τιμές και τα τελωνεία

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 22.1.6 του 2000) Το προϊόν εφόσον αγορασθεί σε κράτος μέλος της Ε.Ε. από μόνιμο κάτοικο κράτους μέλους της Ε.Ε., και καταβληθεί το ποσό του ειδικού φόρου (Φ.Π.Α.) ΔΕΝ υφίσταται νέας καταβολής αυτού του ειδικού φόρου στο τόπο κατοικίας του αγοραστή. ΠΡΟΣΟΧΗ εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 22.1.7 του 2001) Δεν υφίστανται πλέον τελωνειακές καταβολές σε προϊόντα αγορασμένα από κράτος μέλος της Ε.Ε. από μόνιμο κάτοικο άλλου κράτους μέλος της Ε.Ε. εφόσον καταβληθεί το ποσό του ειδικού φόρου στον τόπο αγοράς, ασχέτως ποσότητας και ποσού. Απελευθερώνεται πλέον και το χρηματικό ποσό που μεταφέρεται είτε προσωπικά από το πολίτη είτε τραπεζικά. Ισχύει πλέον και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

(Νόμος Παράλληλης Νομοθεσίας 22.1.9 του 2000) Σε περίπτωση αγοράς προϊόντος από μόνιμο κάτοικο κράτους μέλους της Ε.Ε. σε χώρα μη μέλος της Ε.Ε. τότε καταβάλλεται κανονικά ο νόμιμος ειδικός φόρος (Φ.Π.Α.) της χώρας αγοράς και ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να ζητήσει πίσω το ποσό του ειδικού φόρου πριν περάσει τα σύνορα της χώρας μη μέλους της Ε.Ε. από το ανάλογο τελωνειακό γραφείο και αφού συμπληρώσει το ειδικό έντυπο tax free. Το/α προϊόντα αυτά όμως υφίστανται εκ νέου τον ειδικό φόρο στο τελωνείο του κράτους μέλους στο οποίο κατοικεί μόνιμα ο αγοραστής. Περιπτώσεις transit δεν υφίστανται καταβολής του ειδικού φόρου.

Το post είναι copy-paste από αναζητήσεις στο google!!!

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας nikomania-$ έχει λάβει thanks :
xalekosx

Άβαταρ μέλους
nikomania-$
PSPGR Respected
PSPGR Respected
 
Δημοσιεύσεις: 1373
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2009 9:20 pm
Τοποθεσία: Behind you...
Έδωσε thanks: 26 times
Έχει thanks: 124 times

Re: Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό soulfunkdjx » Τετ Σεπ 01, 2010 4:41 am

Ορίστε η Full έκδοση του νόμου!!!
\\*ΝΟΜΟΣ Ν 3043 ΦΕΚ Α192
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/08/2002

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α`
ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΠΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1*

1. Τα άρθρα 534 έως 537 και 540 έως 561 του Αστικού Κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:

Άρθρο 534
Πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων
Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα.

Άρθρο 535
Ο πωλητής δεν εκπληρώνει την κατά το προηγούμενο άρθρο υποχρέωσή του, αν το πράγμα που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:
1. δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή
2. δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση
3. δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα της ίδιας κατηγορίας
4. δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του,στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση.

Άρθρο 536
Πλημμελής εγκατάσταση
Το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και σε περίπτωση πλημμελούς εγκατάστασής του, αν η εγκατάσταση αποτελεί μέρος της σύμβασης και πραγματοποιήθηκε από τον πωλητή. Το Ιδιο ισχύει και όταν η πλημμέλεια της εγκατάστασης που έγινε από τον αγοραστή οφείλεται στην παράλειψη του πωλητή να του παράσχει τις σωστές οδηγίες.

Άρθρο 537
Ευθύνη για ελλείψεις
Ο πωλητής ευθύνεται ανεξάρτητα από υπαιτιότητά του αν το πράγμα, κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή, έχει πραγματικά ελαττώματα ή στερείται τις συνομολογημένες ιδιότητες, εκτός αν ο αγοραστής κατό τη σύναψη της σύμβασης γνώριζε ότι το πρόγμα δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση ή η μη ανταπόκριση οφείλεται σε υλικά που χορήγησε ο αγοραστής.
Το ελάττωμα ή η έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας που διαπιστώνεται μέσα σε έξι μήνες από την παρόδοση του πράγματος τεκμαίρεται ότι υπήρχε κατό την παράδοση, εκτός αν τούτο δεν συμβιβόζεται με τη φύση του πράγματος που πουλήθηκε ή με τη φύση του ελαττώματος ή της έλλειψης.

Άρθρο 540
Δικαιώματα του αγοραστή
Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ` επιλογήν του:
1. να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες
2. να μειώσει το τίμημα
3. να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα.
Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή.

Άρθρο 541
Ο αγοραστής μπορεί, αν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα, να ασκήσει εκ νέου ένα από τα δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου. Το Ιδιο ισχύει και όταν λείπει συνομολογημένη ιδιότητα.

Άρθρο 542
Το δικαστήριο μπορεί, μολονότι ο αγοραστής άσκησε το δικαίωμα υπαναχώρησης, να επιδικάσει μόνο μείωση του τιμήματος ή να διατάξει αντικατάσταση του πράγματος, αν κρίνει ότι οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν την υπαναχώρηση.

Άρθρο 543
Αν κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαΙνει στον αγοραστή λείπει η συνομολογημένη ιδιότητα του πράγματος, ο αγοραστής δικαιούται, αντί για τα δικαιώματα του άρθρου 540, να απαιτήσει αποζημίωση για μη εκτέλεση της σύμβασης ή, σωρευτικά με τα δικαιώματα αυτά, να απαιτήσει αποζημίωση για τη ζημία που δεν καλύπτεται από την άσκησή τους. Το Ιδιο ισχύει και σε περίπτωση παροχής ελαττωματικού πράγματος, η οποία οφείλεται σε πταίσμα του πωλητή.

Άρθρο 544
Ο πωλητής δεν ευθύνεται σε αποζημίωση για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, αν η ιδιότητα αυτή υπήρχε κατά τη σύναψη της σύμβασης, αλλά έπαυσε να υπάρχει χωρίς υπαιτιότητα του πωλητή πριν μεταβεί ο κίνδυνος στον αγοραστή.

Άρθρο 545
Ανεπιφύλακτη παραλαβή
Αν ο αγοραστής παρέλαβε το πράγμα χωρίς επιφύλαξη, γνωρίζοντας το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας, λογίζεται ότι το αποδέχθηκε.

Άρθρο 546
Δικαιώματα του πωλητή
Το δικαίωμα αντικατάστασης του πράγματος κατά το άρθρο 540 το έχει με τους ίδιους όρους και ο πωλητής, εφόσον η άσκησή του δεν είναι ασύμφορη για τον αγοραστή.
Αν ο αγοραστής προβάλλει ευθύνη του πωλητή για ελαττώματα ή για έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων, ο πωλητής δικαιούται να του τάξει εύλογη προθεσμία για να απαιτήσει αντικατάσταση του πράγματος ή να υπαναχωρήσει Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών αποκλείεται.

Άρθρο 547
Ενέργεια υπαναχώρησης ή αντικατάστασης λόγω ελλείψεων
Αν ο αγοραστής υπαναχωρήσει από τη σύμβαση λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας, έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα ελεύθερο από κάθε βάρος που του προσέθεσε ο Ιδιος, καθώς και τα ωφελήματα που αποκόμισε. Ο πωλητής επιστρέφει το τίμημα με τόκο, τα έξοδα της πώλησης, καθώς και όσα ο αγοραστής δαπάνησε για το πράγμα. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αντικατάστασης του πράγματος.

Άρθρο 548
Καταστροφή ή χειροτέρευση του πράγματος
Ο αγοραστής έχει δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση ή να μειώσει το τίμημα και αν ακόμη το πράγμα καταστράφηκε ή χειροτέρεψε εξαιτίας του ελττώματος.

Άρθρο 549
Αν το πράγμα εξ ολοκλήρου ή σε μεγάλο μέρος καταστράφηκε ή χάθηκε ή χειροτέρεψε ουσιιόδώς από τυχαίο περιστατικό, ο αγοραστής έχει δικαίωμα μόνο σε μείωση του τιμήματος.
Το ίδιο ισχύει και αν το πράγμα μεταποιήθηκε ή εκποιήθηκε εξ ολοκλήρου ή σε μεγάλο μέρος από τον αγοραστή.

Άρθρο 550
Πώληση ορισμένης έκτασης
Αν ο πωλητής ακινήτου διαβεβαίωσε τον αγοραστή ότι το ακίνητο έχει ορισμένη έκταση, ευθύνεται όπως και για συνομολογημένη ιδιότητα. Ο αγoραστής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης για ελλιπή έκταση τότε μόνο όταν η έλλειψη είναι τόσο σημαντική, ώστε ο αγοραστής δεν έχει συμφέρον στη σύμβαση.

Άρθρο 551
Πώληση περισσότερων πραγμάτων
Αν από περισσότερα πράγματα που πουλήθηκαν μερικά μόνο έχουν ελάττωμα ή δεν έχουν τη συνομολογημένη ιδιότητα, το δικαίωμα αντικατάστασης ή υπαναχώρησης περιορίζεται μόνο σε αυτά, και αν ακόμη ορίσθηκε ενιαίο τίμημα για όλα. Αν όμως κατά την πρόθεση των μερών τα πράγματα πουλήθηκαν αθρόα ή ως σύνολο και εκείνα που έχουν το ελάττωμα ή την έλλειψη δεν μπορούν να αποχωριστούν από τα υπόλοιπα χωρίς να ζημιωθεί ο ένας από τους συμβαλλομένους, το δικαίωμα αντικατάστασης ή υπαναχώρησης επεκτείνεται σε όλα.

Άρθρο 552
Η αντικατάσταση ή υπαναχώρηση για το κύριο πράγμα περιλαμβάνει και το παρεπόμενο, και αν ακόμη ορίστηκε γι` αυτό ιδιαίτερο τίμημα.

Άρθρο 553
Πώληση με περισσότερους πωλητές ή αγοραστές
Αν οι πωλητές ή οι αγοραστές είναι περισσότεροι, για το δικαίωμα αντικατάστασης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 396, ενώ το δικαίωμα μείωσης του τιμήματος ασκείται και από τον καθέναν ή κατά καθενός συμμέτρως. Το Ιδιο ισχύει και αν ο πωλητής ή ο αγοραστής κληρονομηθεί από πολλούς.

Άρθρο 554
Παραγραφή
Τα δικαιώματα του αγοραστή λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας παραγράφονται μετά την πάροδο *πέντε ετών για τα ακίνητα και δύο ετών για τα κινητά.*

Άρθρο 555
Η παραγραφή αρχίζει από την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή. Το ίδιο ισχύει και αν ο αγοραστής ανακάλυψε το ελάττωμα ή την έλλειψη της ιδιότητας αργότερα.
Αν ο αγοραστής ζήτησε να διεξαχθεί συντηρητική απόδειξη, η παραγραφή διακόπτεται έως το τέλος της διαδικασίας αυτής.

Άρθρο 556
Αν συμφωνήθηκε προθεσμία ευθύνης του πωλητή για ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, αυτό σε περίπτωση αμφιβολίας σημαίνει ότι η παραγραφή για τα ελαττώματα ή τις ελλείψεις που εκδηλώθηκαν μέσα στην προθεσμία αρχίζει από τότε που εκδηλώθηκαν.

Άρθρο 557
Ο πωλητής δεν μπορεί να επικαλεστεί την παραγραφή των προηγούμενων άρθρων, αν απέκρυψε ή αποσιώπησε με δόλο το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας.

Άρθρο 558
Ο αγοραστής μπορεί και μετά τη συμπλήρωση του χρόνου της παραγραφής να ασκήσει με ένσταση τα δικαιώματά του από το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας, εφόσον ειδοποίησε γι` αυτά τον πωλητή μέσα στο χρόνο της παραγραφής.

Άρθρο 559
Παροχή εγγύησης
Αν ο πωλητής ή τρίτος έχει παράσχει εγγύηση για το πράγμα που πουλήθηκε, ο αγοραστής έχει, έναντι εκείνου που εγγυήθηκε, τα δικαιώματα που απορρέουν από τη δήλωση της εγγύησης σύμφωνα με τους όρους που περιέχονται σε αυτήν ή τη σχετική διαφήμιση, χωρίς να παραβλάπτονται τα δικαιώματά του που πηγάζουν από το νόμο.

Άρθρο 560
Αναγωγή
Σε περίπτωση διαδοχικών πωλήσεων και ευθύνης του τελικού πωλητή λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας, η παραγραφή των δικαιωμάτων του κατά προηγούμενου πωλητή λόγω του ελαττώματος ή της έλλειψης αρχίζει από τότε που ικανοποιήθηκε ο αγοραστής, εκτός αν προηγήθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατά του τελικού πωλητή, οπότε η παραγραφή αρχίζει από την τελεσιδικία της απόφασης αυτής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για την παραγραφή οι διατάξεις των άρθρων 554 έως 558.

Άρθρο 561
Οι διατάξεις του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως και σε περίπτωση αναγωγής εναντίον κάθε προηγούμενου πωλητή του Ιδιου πράγματος."
2. Οι λέξεις "να απαιτήσει την αναστροφή της σύμβασης" της παραγράφου 1 του άρθρου 689, "αναστροφής" της παραγράφου 2 του Ιδιου άρθρου και "αναστροφή" του άρθρου 690 του Αστικού Κώδικα αντικαθίστανται αντίστοιχα με τις λέξεις <ινα υπαναχωρήσει από τη σύμβαση", "υπαναχώρησης" και "υπαναχώρηση".
*Άρθρο 2*

1. Το άρθρο 332 του Αστικού Kώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 332
Συμφωνία για μη ευθύνη από πταίσμα
Άκυρη είναι κάθε εκ των προτέρων συμφωνία με την οποία αποκλείεται ή περιορίζεται η ευθύνη από δόλο ή βαριά αμέλεια.
Άκυρη είναι επίσης η εκ των προτέρων συμφωνία ότι δεν θα ευθύνεται ο οφειλέτης και για ελαφριά ακόμη αμέλεια, αν ο δανειστής βρίσκεται στην υπηρεσία του οφειλέτη ή η ευθύνη προέρχεται από την άσκηση επιχείρησης για την οποία προηγήθηκε παραχώρηση της αρχής. Το ίδιο ισχύει και αν η απαλλακτική ρήτρα περιέχεται σε όρο της σύμβασης που δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης ή αν με τη ρήτρα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από την ευθύνη για προσβολή αγαθών που απορρέουν από την προσωπικότητα και ιδίως της ζωής, της υγείας, της ελευθερΙας ή της τιμής.
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 334 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής;
"2. Η ευθύνη αυτή μπορεί εκ των προτέρων να περιοριστεί ή να αποκλειστεί, εκτός αν συντρέχει κάποια από τις περιπτώσεις του άρθρου 332.
" 3. Τα άρθρα 518,538 και 582 του Αστικού Κώδικα καταργούνται.
4. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 583 του Ιδιου Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
"Αν εξαιτίας κάποιου δικαιώματος τρίτου αφαιρέθηκε από τον μισθωτή ολικά ή μερικά η συμφωνημένη χρήση του μισθίου (νομικό ελάττωμα), εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 576 έως 579."
*Άρθρο 3*

Στο άρθρο 5 του ν. 2251/1994 τίθεται ως νέος τίτλος:
Πώληση καταναλωτικών αγαθών και εγγυήσεις" και οι παράγραφοι 3 έως 5 αντικαθίστανται ως εξής:
3. Οταν παρέχεται εγγύηση στον καταναλωτή, ο προμηθευτής οφείλει να την παρέχει γραπτώς ή με άλλο τεχνικό μέσο αποτύπωσης που μπορεί να είναι διαθέσιμο και προσιτό στον καταναλωτή. Σε περίπτωση προμήθειας καινουργών προίόντων με μακρά διάρκεια (διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η παροχή γραπτής εγγύησης είναι υποχρεωτική. Η εγγύηση πρέπει να περιλαμβάνει με απλή, ευανάγνωστη και κατανοητή διατύπωση στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον την επωνυμία και τη διεύθυνση του εγγυητή, το προίόν στο οποίο αναφέρεται η εγγύηση, το ακριβές περιεχόμενό της, τη διάρκειά της, την τοπική έκταση ισχύος της, καθώς και τα δικαιώματα που παρέχει το εφαρμοστέο δίκαιο. Η εγγύηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της καλής πίστης και να μην αναιρείται από υπερβολικές ρήτρες εξαιρέσεων.
Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προ.ίόντος. Ειδικά για τα προίόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους.
4. Η παράβαση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου δεν θίγει το κύρος της εγγύησης, την οποία ο καταναλωτής μπορεί να επικαλεσθεί και να απαιτήσει την τήρησή της. Σε περίπτωση αντικατάστασης του προίόντος ή ανταλλακτικού του, η εγγύηση αυτόματα ανανεώνεται για όλη της τη διάρκεια ως προς το νέο προίόν ή ανταλλακτικό.
5. Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται η εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα για την ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαπώματα ή έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων. Εκ των προτέρων παραίτηση του καταναλωτή από την προστασία του κατά τις διατάξεις αυτές είναι άκυρη.
Σε διαφορά η οποία απορρέει από την πώληση καταναλωτικών αγαθών και φέρεται ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, ανεξάρτητα από το εφαρμοστέο σε αυτή δίκαιο, εφαρμόζονται πάντοτε οι διατάξεις του ελληνικού δικαίου που διέπουν την πώληση καταναλωτικών αγαθών κατά την έκταση που παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στον καταναλωτή."
*Άρθρο 4*

Με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις της οδηγΙας 1999/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαίου 1999 “σχετικά με ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών".


Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα,
*Ο Πρόεδρος της Βουλής
Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης*
Τελευταία επεξεργασία από soulfunkdjx και Πέμ Σεπ 02, 2010 3:02 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας soulfunkdjx έχει λάβει thanks :
xalekosx

Άβαταρ μέλους
soulfunkdjx
V.I.P.
V.I.P.
 
Δημοσιεύσεις: 290
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 05, 2006 1:00 am
Έδωσε thanks: 15 times
Έχει thanks: 43 times
XBL: soulfunkdjx

Re:Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό Alexziog » Τετ Σεπ 01, 2010 7:36 am

Σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες.

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας Alexziog έχει λάβει thanks :
xalekosx

Άβαταρ μέλους
Alexziog
PSPGR Global Moderator
PSPGR Global Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 2386
Εγγραφή: Δευτ Δεκ 29, 2008 1:57 am
Έδωσε thanks: 48 times
Έχει thanks: 349 times

Re: Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό peterthegreat » Πέμ Ιαν 27, 2011 12:44 am

επειδη ειχα ενα αναλογο ζητημα με ηλεκτρονικη συσκευη τα δυο χρονια δεν ισχυουν,οσα αναφερει η αντιπροσωπεια,δηλαδη ενα χρονο,αν απο εκει και περα θες να βγαλεις ακρη πρεπει να κινηθεις νομικα ηταν λογια της προστασιας του καταναλωτη που ρωτησα,δηλαδη κλαφτα.

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας peterthegreat έχει λάβει thanks :
xalekosx

peterthegreat
PSP Rookie
PSP Rookie
 
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 18, 2009 11:38 am
Έδωσε thanks: 0 times
Έχει thanks: 1 times

Re: Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό ambu_dare » Πέμ Ιαν 27, 2011 9:56 am

Τραβάς στο κατάστημα που το αγόρασες, ζητάς τον υπεύθυνο, αν αρνηθεί ζητάς τον αμέσως επάνω, εάν "χτυπήσεις" ταβάνι υπευθύνων και η άρνηση συνεχίζει, ζητάς τα στοιχεία τους, ονοματεπώνυμο, θέση στην εταιρεία κλπ και μετά τους λες ότι θα κάνεις καταγγελία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Όλα αυτά ψύχραιμα και χαλαρά, καλό θα ήταν να έχετε και κάποιον μαζί σας ως μάρτυρα και να καταγράψετε την όλη διαδικασία (ημερομηνία, ώρα, κατάστημα, διεύθυνση, ονόματα υπευθύνων, κλπ)

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας ambu_dare έχει λάβει thanks :
xalekosx

Άβαταρ μέλους
ambu_dare
PSP Pro Gamer
PSP Pro Gamer
 
Δημοσιεύσεις: 292
Εγγραφή: Σάβ Απρ 03, 2010 1:49 pm
Έδωσε thanks: 214 times
Έχει thanks: 94 times

Re: Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό raziel1799 » Παρ Ιαν 28, 2011 3:08 am

Καλα κρασια...Να περιμενεις να δικαιωθεις μετα απο 2-3 χρονια και με τη συσκευη χαλασμενη...

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας raziel1799 έχει λάβει thanks :
xalekosx

Άβαταρ μέλους
raziel1799
PSP Freak Member
PSP Freak Member
 
Δημοσιεύσεις: 1923
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 16, 2008 3:22 am
Έδωσε thanks: 180 times
Έχει thanks: 400 times

Re: Πόσο κρατάει η εγγύηση μιας ηλεκτρονικής συσκευής

Δημοσίευσηαπό fuzz » Πέμ Ιαν 12, 2012 7:16 pm

στο παραπανω δεν διευκρινιζεται ποιος ειναι ο πωλητης

ειναι το καταστημα που στο πουλαει?(το μαγαζι της γειτονειας - πολυκαταστημα)η η αντιπροσωπεια?
πολλες φορες τα μικροκατασηματα εχουν ενα κομματι κ δεν εχουν αλλο να στο αλλαξουν εστω κ αν ειναι DOA (μεσα στην εγγυηση που δινει η καθε αντιπροσωπεια για τη συσκευη της αν εχει βλαβη απ την πρωτη στιγμη)

Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας fuzz έχει λάβει thanks :
xalekosx

Άβαταρ μέλους
fuzz
PSP Rookie
PSP Rookie
 
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Τετ Φεβ 01, 2006 1:00 am
Έδωσε thanks: 2 times
Έχει thanks: 14 times

il sostituto naturale del viagra

Δημοσίευσηαπό Keganquot » Πέμ Ιουν 01, 2017 1:27 am


Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας Keganquot έχει λάβει thanks :
xalekosx

Keganquot
He who posts a lot...
He who posts a lot...
 
Δημοσιεύσεις: 6792
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 21, 2017 1:46 am
Έδωσε thanks: 6 times
Έχει thanks: 58 times

cialis vs viagra onset of action

Δημοσίευσηαπό DerikCits » Πέμ Ιουν 01, 2017 2:27 am


Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας DerikCits έχει λάβει thanks :
xalekosx

DerikCits
He who posts a lot...
He who posts a lot...
 
Δημοσιεύσεις: 6304
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 21, 2017 2:57 am
Έδωσε thanks: 8 times
Έχει thanks: 53 times

cialis generico gibraltar

Δημοσίευσηαπό JerodMn » Πέμ Ιουν 01, 2017 2:30 am


Για αυτό το μήνυμα, ο αποστολέας JerodMn έχει λάβει thanks :
xalekosx

JerodMn
He who posts a lot...
He who posts a lot...
 
Δημοσιεύσεις: 6785
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 21, 2017 1:50 am
Έδωσε thanks: 9 times
Έχει thanks: 61 times

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενικές Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Majestic-12 [Bot] και 12 επισκέπτες